Dagwaarde Auto

Wat u moet weten over de dagwaarde van uw auto

dagwaarde auto

Stel u wilt uw auto verkopen. Dan is het handig om te weten wat uw bolide nog oplevert. Dit wordt de dagwaarde genoemd. Er is een duidelijk verschil met de restwaarde, dit is namelijk wat de auto waard is nadat deze schade heeft opgelopen door een ongeval. Daar willen we het in deze blog niet over hebben. Het gaat echt om het bedrag dat een auto bij het verkopen oplevert. Wat moet u weten om er voor te zorgen dat u een goede deal maakt?

Autowaarde

De dagwaarde van uw auto wordt bij de verkoop door de garage vastgesteld, maar u kunt er zelf ook achter komen wat uw auto nog waard is. Op de website van de ANWB is het makkelijk om een goede inschatting van de dagwaarde te maken. Een aantal gegevens zijn hier voor nodig; het bouwjaar en de kilometerstand zijn belangrijk voor de bepaling van de autowaarde. Daarnaast spelen ook het merk en type auto een rol bij de berekening.

Gewild

Sommige auto’s zijn gewild, andere minder. Om de populariteit van een bepaald type te bepalen, houdt de ANWB regelmatig enquêtes onder erkende autobedrijven. Hierdoor is het duidelijk welke auto’s goed in de markt liggen. Daarnaast spelen, zoals gezegd, de kilometerstand en het bouwjaar een grote rol. Het werkt vrij simpel: hoe ouder een auto is, des te lager de dagwaarde en meer kilometers op de teller betekent ook een lagere waarde. Dat laatste komt vooral doordat een auto met een hogere kilometerstand over het algemeen meer slijtage heeft.

Andere factoren

Naast de hierboven genoemde punten die de dagwaarde van uw auto bepalen. Zijn er nog een aantal factoren die meespelen. Zo zijn krassen, of andere schade aan de wagen niet gunstig voor de autowaarde. Ook spelen de uitvoering en de extra opties op de auto een rol. Als laatste is het ook belangrijk of de onderhouds-geschiedenis bekend is.

Dagwaarde auto tips

Zo werkt in een notendop de bepaling van de dagwaarde. Nu wilt u natuurlijk weten wat u zelf kunt doen om een goede prijs voor uw auto te krijgen. Hier een paar tips:

- Koop een waardevast merk en type auto. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld Volkswagens hun waarde goed behouden en dat de dagwaarde van kleinere auto’s hoger is dan van grote.

- Rij schadevrij. Dit klinkt wat flauw, maar als u zuinig bent op uw auto zal deze meer opleveren bij de verkoop.

- Doe uw auto in onderhoud bij een erkende dealer. Dit kost iets meer, maar levert uiteindelijk geld op. Een auto die altijd is bijgehouden door de dealer wordt als meer betrouwbaar gezien, omdat de hele onderhoudsgeschiedenis bekend is en bij reparaties alleen originele onderdelen worden gebruikt.